Kruisberghoeve: Wasserij, spoelerij, compostering en landbouw

Sla navigatie over

HomeLandbouw › Aardappelen

Landbouw: Aardappelen

Wij telen al jaren aardappelen bestemd voor de verwerkende industrieën, dit gaande van chips en friet tot pure. De bij ons geteelde rassen zijn:

  • Saturna (pure of chips aardappel)
  • Lady Rosetta (chips aardappel)
  • Fontana (friet aardappel)
  • Astérix (friet aardappel)

De aardappelteelt

Aardappelteelt vraagt veel van de bodem, om de vruchtbaarheid van de bodem in stand te houden en het gewas van de nodige voedingsstoffen te voorzien worden er meststoffen aan de grond toegevoegd. Organische stoffen, stikstof en kalium zijn de noodzakelijkste voedingsstoffen voor het telen van aardappelen.

Nadat, in het voorjaar, de grond is bemest wordt er geploegd met de vorenpakker. Ondertussen wordt het pootgoed aangekocht en opgeslagen. Het tijdstip van het poten is afhankelijk van het weer, bij 15° vormen de aardappelpoten uitlopers en zijn ze klaar om gepoot te worden. Met de pootmachine plaatsen we aardappelen op de juist afstand van elkaar, deze afstand is sterk afhankelijk van het ras en het doel van de teelt. Tijdens het seizoen wordt er gecontroleerd op onkruiden en ziekten. In de spoelerij worden de geoogste aardappelen gewassen, gelezen en gesorteerd waarna ze bij 7° worden opgeslagen of worden afgevoerd voor verdere verwerking.

Voedingswaarde aardappelen

Een aardappel is rijk aan vitamines, vezels en zetmeel. Vetten zijn in niet bereide aardappelen haast niet terug te vinden.
100 gr gekookte aardappelen leveren:

  • Energie: 82 kcal
  • Water: 77,4 g
  • Eiwit: 2,0 g
  • Koolhydraten: 17 g
  • Vet: 0,1 g
  • Vezels: 2,5 g
  • Vitamines: B1, B2, B6, B11, C, D
  • Mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, koper, zink