Landbouw: Wortelen
Kruisberghoeve teelt wortelen voor de verwerkende industrie: blik, glas of diepvries.
Tijdens het voorjaar, nadat de grond bemest werd, wordt er geploegd met de vorenpakker waarna de wortelen gezaaid worden. De periode vanaf de zaaibed bereiding tot en met de opkomst (ong. 3 weken later) is een zeer belangrijke periode voor het kweken van wortelen. De kwaliteit en de sortering wordt voor een groot deel in deze periode bepaald. Gedurende heel het seizoen wordt er gecontroleerd op onkruiden en ziektes en zo nodig worden de akkers beregend.
De productie van wortelen is zeer afhankelijk van de groeisnelheid. De groeitijd tussen opkomst en oogst kan zeer sterk variëren. De groeisnelheid is afhankelijk van de temperatuur, het gebruikte ras, de plantdichtheid, en grondsamenstelling en de waterhuishouding.
Als de wortelen voldoende zijn gegroeid (ong. 3 tot 4 maandan) worden ze gerooid en afgevoerd naar de industrie. Daar worden ze gesneden op lengte en in blik of glas gedaan.
Voedingswaarde wortelen
100 gr bereide wortelen bevatten:
- Energie: 27 kcal
- Water: 90,6 g
- Eiwitten: 0,8 g
- Koolhydraten: 4,7 g
- Suikers: 4,4 g
- Vezels: 2,9 g
- Vitamines: A, B1, B2, B6, B11, C, D
- Mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zin